E-bikes

Wat is een e-bike precies?

Een e-bike is een fiets met een elektrische motor. De ‘e’ staat namelijk – net als in bijvoorbeeld e-mail – voor ‘electric’.

Soms maakt men nog een onderscheid tussen een e-bike en een elektrische fiets. Maar het verschil tussen een elektrische fiets en een e-bike is net zo groot als het verschil tussen ontspannen en relaxen. 

Hoe werkt een e-bike?

Wanneer je fietst op een elektrische fiets, combineer je jouw eigen spierkracht met de kracht die de elektrische motor levert. Wanneer je begint met trappen begint de motor te werken en activeer je de trapondersteuning.

Afhankelijk van het type e-bike krijg je een hogere of lagere trapondersteuning.
Bij een gewone e-bikegaat de trapondersteuning tot 25 km per uur. De de 'speed pedelecs' gaat de trapondersteuning tot 45 km per uur.

Om dit allemaal mogelijk te maken is een e-bike naast de motor ook uitgerust met een accu, die de motor van elektrische energie voorziet. Naast de motor en de batterij, heeft de e-bike ook sensoren die meten en weten wanneer de trapondersteuning moet worden geactiveerd.

Door de grote vraag wereldwijd is het aanbod enorm gegroeid en is het belangrijk om een juiste keuze te maken. In principe werken alle elektrische fietsen op dezelfde manier, maar er zijn grote verschillen tussen de verschillende brands en modellen; oa type motor, accu en sensoren.


Ben jij op zoek naar een elektrische fiets ?
Probeer dan op volgende zaken te letten tijdens je zoektocht.

1. De actieradius

Eén van de belangrijkste onderdelen van elke elektrische fiets is de accu. Let bij aankoop op het vermogen van de batterij. Zoek je een e-bike voor korte ritjes in je buurt, dan is een goedkopere batterij van 300 Wh voldoende. Wil je langere tochten maken of je fiets gebruiken om te gaan werken in een andere stad? Dan is een accu van 500 Wh of zelfs 750 Wh aangewezen.

2. De accukwaliteit

De meeste moderne e-bikes hebben een Li-ion batterij, kort voor lithium-ion. Die batterijen gaan langer mee dan de batterijen die vroeger gebruikt werden. Ze zijn ook lichter en kleiner, waardoor ze hun kleine meerprijs absoluut waard zijn.

Kijk zeker ook na of je batterij makkelijk afneembaar is. Dat is handig als je geen oplaadpunten in je buurt hebt of je fiets soms in een iets minder goed beveiligde omgeving laat staan.

3. De motor

Tijdens het trappen is het de motor die zorgt voor de trapondersteuning. Er zijn verschillende types motor. Een voorwielmotor is het goedkoopst, maar ook het minst krachtig. Bovendien moet je goed opletten met zo’n model, aangezien de motor in werking snelt bij de minste kracht die je op je pedaal zet. Bij onervaren fietsers kan dat wel eens leiden tot valpartijen.

Een achterwielmotor is het krachtigst, waardoor het systeem perfect is voor wie vaak in een heuvelachtige omgeving gaat fietsen. Hou er wel rekening mee dat zo’n model vaak een duurder prijskaartje heeft. Een middenmotor vormt de gulden middenweg qua prijs. En dat is niet de enige reden waarom de aandrijving het populairst is: een motor midden op je fiets zorgt voor de meest natuurlijke fietservaring.

4. De maximumsnelheid

Met een elektrische fiets kan je snelheden halen tot 25 km/u. Je kan ook nog sneller fietsen, maar dan wordt de trapondersteuning gedeactiveerd.

Ben je op zoek naar een e-bike waarmee je zo snel mogelijk vooruit geraakt ? Overweeg dan een speed pedelec. Die halen snelheden tot 45 km/u. Maar je moet je wel aan bepaalde regels houden. Zo moet je o.a. een rijbewijs hebben, het voertuig moet ingeschreven zijn en een nummerplaat dragen, en je mag er geen jonge kinderen mee vervoeren. Reken bovendien op het dubbele qua prijs.

5. De feeling

Koop geen elektrische fiets zonder een testrit te maken. Probeer de e-bike die je op het oog hebt uit en voel of hij écht aan je wensen voldoet. Best doe je dit met de hulp van een ervaren verkoper of specialist, want zij kunnen je helpen om de fiets eerst juist in te stellen. De juiste hoogte en positie van je zadel, je stuur en je pedalen zijn cruciaal voor het optimale fietscomfort.


Wij verdelen volgende merken 
E-bikes
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x